Paradijsvogelcoach Karin Kleijn

Een paar jaar geleden had ik niet gedacht dat ik ooit zo overtuigd zou zeggen: ik houd van mijn leven! Elke dag sta ik fit op, met veel zin in nieuwe ontmoetingen en ervaringen, dankbaar om weer een dag te leven, in verbinding met mezelf en anderen.

Buitenkant

Zo is het niet altijd geweest. Aan de buitenkant zag mijn leven er mooi uit, een baan en een gezin, genoeg geld om van te leven. Maar van binnen voelde ik mij niet gelukkig, iets ontbrak. Ik voelde een bijna fysieke weerstand tegen het leven, tegen andere mensen; altijd was er een onderliggende spanning. Ik was onzeker over mezelf en wat anderen van me zouden vinden. Ik paste me vaak aan de wil van anderen aan en voelde me altijd de underdog. Ik dacht dat het leven bestond uit worstelen en pushen voor wat ik wilde bereiken.

Een collega vroeg me op een dag: “Wil jij zo eigenlijk wel leven?” Ik kon niet anders dan “Nee” antwoorden. Pijnlijk, maar het was achteraf gezien de start van de weg terug naar mezelf.

Mijn weg terug naar mezelf

Ik kan wel zeggen dat die weg naar mezelf er één was (en is) van heel veel grote hobbels nemen. Mijn grootste hobbel is het opnieuw leren voelen van mijn grenzen geweest. Ik bewoog altijd mee met anderen, in de hoop gewaardeerd te worden en geliefd te zijn. Natuurlijk wist ik dat dat niet werkt maar de gewoonte was diep in mij verankerd.

Met het herontdekken van mijn grenzen leerde ik ook mijn enorme gevoeligheid te waarderen. Ik doorzag al heel jong hoe mensen een masker dragen: boos zijn, maar glimlachen of ja zeggen maar nee uitstralen. Dat veroorzaakte verwarring over wat nu eigenlijk echt was: de emoties van de ander die ik in mijn lijf kon waarnemen of het gedrag aan de buitenkant. Diep van binnen had ik besloten de buitenwereld te vertrouwen en afscheid genomen van mijn enorme sensitiviteit. Het was een gat in mij wat ik probeerde te vullen met de waardering vanuit de buitenwereld.

Het grote keerpunt kwam toen ik een training ging volgen gericht op zelfontwikkeling. Twee jaar lang dook ik, binnen een groep van vrouwen, diep in mezelf. Laagje voor laagje pelde ik mezelf af, liet pijn, verdriet en eenzaamheid los. Een zwaar en moeilijk proces, maar ook heel fijn.

Ik, met mijn unieke talenten en mijn unieke kijk op de wereld, zag langzaam de schoonheid van wie ik ben; heb wel degelijk iets te bieden.

Het grootste inzicht kwam toen we een oefening deden over schaamte. We deden een meditatie waarbij we op zoek gingen naar alles waarvoor we ons schaamden. En dat was veel en groot. Ik had me niet eerder gerealiseerd hoe erg ik mij schaamde voor mijn spiritualiteit. Hoe ik bezig was met wat anderen zouden denken als ze wisten dat ik me bezighoudt met ‘zweverige’ dingen! Ze zouden vast niks meer met me te maken willen hebben.

Schamen deed ik mij ook voor mijn enorme gevoeligheid, waarmee ik bij andere mensen dingen zie en benoem die zij zelf liever niet willen zien. Waar dan vaak afwijzend op werd gereageerd. Of mijn aparte gevoel voor humor, die niet iedereen begrijpt. Zo vrij als ik wilde zijn, was ik nog helemaal niet.

Door het te delen, merkte ik dat er niets is om me voor te schamen. Bijna alle anderen herkenden zich in de dingen die ik noemde! En ik werd er niet om veroordeeld. Mijn grootste angst viel als een last van mijn schouders af.

Beetje bij beetje begon ik in mezelf te geloven en beetje bij beetje begon ik van mezelf te houden. Ik was niet stom of raar, ik ben gewoon mijn eigen perfecte zelf met misschien een klein zwak puntje hier of daar. Ik ontdekte steeds meer oude zooi die ik in een hoekje had weggestopt. En ruimde het op. De schaamteoefening was slechts het begin, het maakte me bewust van alles wat ik niet wilde laten zien. Aan mezelf of aan anderen.

Langzaam aan liet ik steeds meer van mezelf zien, letterlijk en figuurlijk. En ontdekte ik wat ik echt wil in het leven. Waar mijn hart écht sneller van gaat kloppen. Wat echte voldoening geeft in plaats van een lauw gevoel van ‘het is wel leuk’. Voelen in alle puurheid, echte verbinding maken, mezelf en anderen. Ik leerde steeds beter voelen, afstemmen op mezelf en vanuit die afstemming mijn leven vorm te geven. Zo groeide ik naar een leven wat echt bij mij past, waarin ik me vrij voel en moeiteloos manifesteer wat ik wil bereiken.

Ik ontdekte ook dat anderen helpen bij mij past en dat ik er goed in ben. Dat ik van betekenis kan zijn voor anderen en hen kan inspireren door mijn pad en mijn ervaringen te delen. Mijn bedrijf Paradijsvogelcoach is daar het resultaat van. Hierin komt alles voor mij samen: het delen van mijn inzichten waarmee ik anderen vooruit kan helpen, het inzetten van al mijn talenten en de vrijheid om mijn leven in te delen zoals ik dat wil.

Wat je over mij moet weten

 • Ik ben een ‘die hard’ in zelfontwikkeling en deel mijn inzichten en wijsheid graag met mensen die ervoor openstaan. Verwacht bij mij niet dat ik er doekjes om wind, ik vertel het zoals ik het zie en dat is altijd raak. Wel doe ik dat altijd op een respectvolle manier. En wees gerust, ik vang je op.
 • Spiritualiteit is belangrijk in mijn leven, maar niet op een zweverige manier. Ik sta met beide voeten op de grond en breng rust, voor mezelf en voor de ander.
 • Ik help graag mensen, ik luister en ik observeer. Mijn blik wordt soms als intens ervaren, daar moet je dus tegen kunnen.
 • Ik houd ervan als dingen structuur hebben, maar dat laat het nooit ten koste gaan van mijn creativiteit
 • De wereld om me heen bekijk ik met zachtheid en compassie. Ik houd niet van zwart/wit uitspraken, ik zoek altijd naar de nuance.

Mijn visie op authentiek vrouw-zijn

In onze maatschappij is het normaal om hard te werken, een volle agenda staat gelijk aan succes. Dat is het sop waarmee we allemaal van jongs af aan zijn overgoten. Dus wat gebeurt er? Er wordt keihard gewerkt: aan carrière, het gezin draaiend houden, sociale contacten onderhouden, leuk zijn voor je partner. En dan blijft er structureel net iets te weinig tijd over om er echt voor jezelf te zijn. That’s life, zou je kunnen zeggen. Maar ik denk dat het anders ligt.

Vrouwen zijn door de eeuwen heen steeds afgestraft als ze lieten zien iets anders te willen dan de rol die de maatschappij hen toedeelde. Met als gevolg dat vrouwen zichzelf niet meer goed durven te laten zien, hun ware kracht liever verstoppen vanuit de oude collectieve angst voor afwijzing of afstraffing. Een stevige afwijzing van wie ze in essentie zijn dus. Dat maakt dat het moeilijk is om zelfliefde te voelen aangezien dat zou inhouden dat ze de pijn van de zelfonderdrukking moeten voelen. En wat doe je als je niet van jezelf kunt houden? Dan ga je die liefde zoeken in de mensen om je heen. Je gedrag aanpassen zodat ze van je houden. Wat op termijn als gevolg heeft dat je niet meer weet wie je zelf bent. En dat is zonde, want zeker als zeer gevoelige spirituele vrouw heb jij zoveel moois om te delen met jezelf en de wereld.

Mijn missie is het om al die prachtige vrouwen die hun licht dimmen te helpen hun eigen vrouwelijke authentieke kracht weer te omhelzen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dat is wat de wereld nodig heeft. Als jij jezelf toestemming geeft om volledig vrouw te zijn dan breng je zachtheid, compassie en gewoon ‘zijn’ in de wereld. Dan is het niet meer nodig om keihard te werken, je laat het leven als het ware ontstaan.

Als je me zou kennen zou je weten dat…

 • Vrijheid één van de allerbelangrijkste dingen is in mijn leven. Als ik 1 ding niet meer wil dan is het leven naar de normen van andere mensen of de maatschappij. Ik geef mijn eigen leven vorm.
 • Ik altijd vrolijk gekleurde sokken draag en kleding in sprankelende kleuren (in plaats van de saaie gedekte kleuren die vroeger in mijn kledingkast hingen)
 • Niemand mij van mijn vaste dansavond afhoudt. Geen geregisseerde danspasjes, maar vrije expressie.
 • Alles waar ik door geraakt wordt uit ik luid en duidelijk. Ik kan echt keihard lachen. Maar ik kan ook tranen met tuiten huilen wanneer ik iets heel zieligs of heel moois meemaak.
 • Ik mijn emoties niet kan verstoppen; als ik het niet zeg, zie je het wel aan mijn gezicht.
 • Ik niet zo nodig overal een mening over hoef te hebben. Er zijn zoveel nuances in het leven die ik allemaal zie en ervaar. Daar geen mening over hoeven te hebben is voor mij vrijheid.

Voel je een klik en denk jij dat we samen iets kunnen bereiken? Dat ik je kan helpen om optimaal af te stemmen op jezelf en daarmee een leven te creëren waar jij blij van wordt?

Maak dan een begin door een gratis Hartsessie te boeken. Tijdens deze Hartsessie stem ik mij af op jou en leg de vinger op jouw zere plek waardoor jij begrijpt wat het is wat je tegenhoudt. Samen kijken hoe we jouw stilstand kunnen transformeren en hoe jij nog beter kunt gaan samenvallen met wie je in werkelijkheid bent. Zodat je voortaan steeds makkelijker blokkades transformeert, je eigen leven vormgeeft en daarmee je eigen vrijheid creëert.

Paradijsvogelcoach