Paradijsvogelcoach 4 elementen

Categorieën

18 augustus 2019 door Karin Kleijn

Je authentieke kracht vinden… hoe doe jij dat? En nog even een stapje terug: wat is je authentieke kracht? En waarom zou je die willen vinden? Deze week geef ik een workshop op vrouwenfestival Lorelei over het vinden van je authentieke natuur in de 4 elementen, wat mij inspireerde voor dit blog.

Ik geloof erin dat het de levensopdracht van iedereen is om zijn of haar authentieke kracht te ontdekken en te omarmen. Waarbij ik met authentieke kracht bedoel dat je steeds meer groeit naar wie jij werkelijk bent van binnen, dat je vrijheid creëert in je eigen leven. Los van hoe het hoort, van wat je hebt geleerd en van wat anderen vinden van jou en hoe je je leven hebt ingedeeld.

Natuurlijk is dat een pad wat je gaat in je leven, je creëert het niet door even met je vingers te knippen. Het is een weg die je op een zeker moment in je leven ingaat, waarbij je je monsters in de ogen kijkt en ze uiteindelijk vrijlaat. Een fantastisch hulpmiddel bij dat proces van afpellen, loslaten en het nieuwe omarmen is het werken met de 4 elementen.

Waarom werken met de elementen?

De 4 elementen hebben allemaal hun eigen energie die op hun eigen wijze in en voor jou kunnen werken. Zo geeft water stroming en geeft de aarde gronding. Binnen jouw eigen persoonlijke proces werken verschillende energieën in je, sommigen zijn (te) sterk aanwezig in je en sommigen mogen juist meer naar voren komen. Dat geldt op alle energetische niveau’s van wie jij bent: fysiek, emotioneel, spiritueel, mentaal. In dit blog belicht ik alleen de werking van de 4 elementen binnen jouw persoonlijke proces en geef korte praktische toepassingen.

Water

Water is het element van stroming: je kunt meegesleurd worden in de woeste stroming van je emoties of wegzakken in een poel van diep verdriet. Ook heeft water een verkoelende eigenschap als er veel vuur is. Op de momenten dat je voelt dat er veel emotie loskomt kan water je helpen om deze af te voeren. Stel je daarbij voor dat je water om en door je heen laat stromen vanaf je kruin naar je voeten. Het water spoelt door elke cel in je lichaam en laat je schoon, helder en verfrist achter. Laat het water de aarde instromen zodat de emoties die zijn afgevoerd kunnen worden getransformeerd naar liefde. Je kunt de stroming van het water fysiek maken door met zachte handen van boven naar beneden over je lichaam te strijken.

Lucht

Het element lucht geeft je inspiratie, inzicht en helderheid. Het zorgt ervoor dat je alles luchtiger gaat zien. Het blaast oude energie uit je lichaam en maakt ruimte in je lichaam en hoofd voor nieuwe zienswijzen en ideeën. Laat in gedachten de wind tegen je lichaam waaien en laat de wind steeds meer toenemen. Hoe harder de wind waait, hoe meer je merkt dat deze door je heen waait. Merk op dat het daarbij lijkt alsof je voeten van lood zijn, want hoe hard de wind ook waait, je blijft met beide voeten op de grond. Voel hoe alles wat oud is en niet meer werkt uit je wordt gewaaid. Om het effect te versterken kun je zachtjes over je huid blazen.

Vuur

Vuur verteert alles waar ze mee wordt gevoed en geeft hier de energie van enthousiasme en vooruitgang voor terug. Gebruik het vuur om alle oude zooi die nog op jouw energetische rommelzolder ligt te verbranden en de energie daarvan vrij te geven. En voedt daarmee vervolgens je eigen vuur, hetgeen waar jij warm voor loopt. Stel je voor hoe de vlammen hoog oplaaien, oude zooi verdwijnt en hoe het vuur hetgeen jij in de wereld wil zetten op haar beurt voedt. Visualiseer met je handen de vlammen die vanaf de grond steeds hoger en wilder oplaaien. Voel haar hitte en haar voeding.

Aarde

De aarde is de plek waar alles plaatsvindt, waar jij je leven leidt, waar de wind waait, het vuur brandt en het water stroomt. Om je goed te voelen in je leven is het belangrijk om te gronden, stevig met je beide voeten op de aarde te staan. En het is van belang om jezelf goed te voeden. Vraag jezelf af: waarmee voed ik mij? Niet alleen fysiek in de vorm van voedsel maar ook met de invloeden waarmee je je omringt. Heb je bijvoorbeeld voedende mensen om je heen of kosten ze je alleen maar energie? Of met welke denkbeelden voed jij je elke dag, ben je een positivo of een doemdenker? Het element aarde kun je gebruiken om je thuis te voelen in je leven. Stel je voor dat je op een prachtige plek in de natuur bent en echt kunt voelen hoe je leeft en deel bent van de natuur. Voel hoe je je thuis voelt in je leven en hoe je daarmee automatisch grondt. Fysiek kun je jezelf met vlakke handen aanraken en daarbij enige druk uitoefenen. Beginnend bij 1 voet en zo langs je been omhoog. Raak zo je hele lijf aan en voel het effect.

Ik ben heel benieuwd of je de 4 elementen wel eens op deze manier hebt gebruikt of dat je dat wil gaan doen. Wil je me dat laten weten als antwoord op deze mail?

Enige tijd geleden heb ik voor elk element al eens een meditatie opgenomen. Deze deel ik graag met je. Heb je interesse? Antwoord dan even op deze mail en je ontvangt ze van me.