paradijsvogelcoach vrouw

Categorieën

21 juli 2019 door Karin Kleijn

Vrouw zijn, wat is dat nu eigenlijk? Als verlegen en onzeker meisje van 16 koos ik ervoor om naar de MTS te gaan en zat vervolgens, in de werksfeer tenminste, vrijwel altijd tussen de jongens / mannen. Ik paste me aan, maakte gevatte opmerkingen, werd ‘one of the boys’ en dat beviel me prima. Vrouwen vond ik stiekem een beetje eng: al dat ‘slangenkuil’-gedoe was niet aan mij besteed.

In de loop van de jaren begon dat te wringen. Ik begon me spiritueel te ontwikkelen en koos in 2014 voor een groepstraject gericht op terugkeren naar jezelf. Naar je vrouwelijke identiteit bedoel ik dan. Het was erg wennen: ik kwam terecht in een groep vrouwen die vrijwel allemaal in lange rokken liepen en veertjes in hun haar droegen. Ik stelde er vragen over en kreeg als antwoord dat dat hen vrouwelijk deed voelen. Dat maakte me nieuwsgierig. Wat is dat dan: vrouw zijn?

De afgelopen jaren waren een mooie reis in mijn weg naar mijn persoonlijke beleving van vrouwelijkheid. En begin deze maand was ik op een geweldig festival: hieros gamos. Een festival over vrouw zijn, man zijn, het mannelijke en vrouwelijk eren en over het verenigen van die energieën in jezelf en in relatie tot anderen. Ik heb nog dieper ervaren wat vrouw-zijn voor mij betekent en dat deel ik graag met je in dit blog.

Overgave aan het bestaan

Vanuit onze maatschappij zijn we gewend actief te zijn en ons leven in te richten. Sturend naar waar we naartoe willen. Dat is een manier om je leven in te richten. Maar het kan ook anders. Je kunt je leven ook leven vanuit overgave. Je intenties en richting die je wil gaan in je leven kenbaar maken, bijvoorbeeld in meditatie of tijdens een ritueel. En je dan overgeven aan wat er volgt. Niet op een passieve manier. Maar in het volgens van wat het leven zich aanbiedt. Zonder weerstand, ook al het niet leuk is, vanuit de gedachte dat alles wat komt dienend is.

Alleen maar zijn

Het mannelijke is actie en dat hebben we zeker nodig. Maar de actie mag ontstaan vanuit passiviteit, het gewoon ‘zijn’ in je leven. En wederom: dit betekent niet dat je passief bent. Maar wel dat je de tijd en ruimte creëert om gewoon te zijn. Om te mijmeren, af te stemmen op je baarmoeder als bron van wijsheid en creatiekracht. Vanuit die ervaring, impulsen en ideeën kun je dan vervolgens in actie komen.

Niet opstijgen maar zakken

Op het pad van zelfontwikkeling en ascentie wordt vaak gesproken over het (op)stijgen. Steeds hoger ontwikkelen. En natuurlijk, hoe meer je ontwikkelt en loslaat, hoe hoger je frequentie wordt. Maar tegelijk zit het ascentieproces van vrouwen in het zakken. Steeds dieper zakken, naar de wijsheid in je baarmoeder en bekken. Steeds meer afstemmen op jouw eigen wijsheid en in nog diepere verbinding met je zijn en je intuïtie. En ook steeds meer zakken in de liefdevolle aanwezigheid van moeder aarde. Hoe dieper je zakt in de aarde, hoe dieper je ook afdaalt in jezelf.

Sisterhood

Er zijn maar weinig dingen fijner (voor mij tenminste) dan sisterhood. Het gewoon samenzijn met vrouwen. Lachen, huilen, processen, chocolade en chips eten, diepgaande gesprekken en heerlijk oppervlakkig geklets. Vrouwen leefden van oudsher samen in groepen, deelden de zorg voor de gemeenschap en steunden elkaar. Niemand hoefde het alleen te doen. En dat hoeft ook nu niet. Het gewoon samenzijn van vrouwen op een positieve manier is zo ontzettend helend. En er is altijd wel een sister naar wie je kunt uitreiken, op welk moment, voor wat dan ook.

Mannelijk en vrouwelijk eren

Het vrouwelijke kan er niet zijn zonder het mannelijke. En andersom. Zowel extern, in partnerschap, de natuur of de seizoenen. Het is overal. Daar waar mannelijke eigenschappen als actie en doelgerichtheid erg worden gewaardeerd is het vrouwelijke soms ongezien. We schieten door in actie. Terwijl juist het vrouwelijke, het ontvankelijke en intuïtieve zoveel kan toevoegen. Dagelijks afstemmen op wat goed is om op dat moment te doen zou zowel mannen als vrouwen heel goed doen. Je emoties voelen, door je heen laten stromen wat gevoeld wil worden en leven in je eigen natuurlijke ritme. Hoe fijn zou dat zijn?

Mocht je meer willen weten over mijn ervaringen op hieros gamos dan nodig ik je uit om mijn podcast hierover te luisteren. En in geval dit blog iets bij je heeft geraakt, je bewust heeft gemaakt van dingen waar je tegenaan loopt in jezelf, stuur mij dan een mail op info@paradijsvogelcoach.nl, dan help ik je verder.

Ps: volg je mij al op facebook?