Categorieën

22 maart 2019 door Karin Kleijn

‘Ik weet het niet’ zei ze. Ze werd er emotioneel van. ‘En als je het wel zou weten’, vroeg ik, ‘hoe zou je het dan aanpakken?’ Ze staarde even voor zich uit en toen, heel langzaam, zag ik de blik in haar ogen veranderen. Er ging een innerlijk lampje aan. Oh ja, zuchtte ze, natuurlijk… Eigenlijk heel simpel. En ze vertelde me de perfecte oplossing.

Even 2 minuten terug. We zitten in een coachsessie en mijn cliënte had verteld dat ze niet wist hoe ze een voor haar frustrerende situatie moest oplossen. Na een korte verkenning van haar probleem vroeg ik haar wat de eerste stap zou kunnen zijn en hoorde haar hersenen bijna kraken. Alle frustratie over de situatie kwam omhoog en ze zei dus dat ze het niet wist. Maar toen ik daarna vroeg ‘en als je het wel zou weten’ gebeurde er iets. Dwars door de emotie heen kwam het inzicht. En dat alleen door de suggestie dat ze het wél wist gebeurde er iets bijzonder: ze wist het.

Klinkt flauw natuurlijk, maar zo werkt het wel. Mijn vraag was heel doelbewust.

De suggestie dat ze het wel wist is heel doeltreffend: het zorgt ervoor dat je vanuit denken in het voelen zakt. En zodra dat gebeurt krijgt je innerlijke fontein de ruimte. Ofwel je creatieve, altijd geïnspireerde innerlijke wijsheid. Die altijd wel een oplossing weet. Als je die fontein tenminste de ruimte geeft. En omdat ik uit eigen ervaring weet dat het soms lastig is om contact met je fontein te maken geef ik je in dit blog de handleiding.

Stap 1: wees je bewust van je vraag

Het begint allemaal bij bewustwording. Vaak dient een probleem, blokkade, moeilijke situatie of wat dan ook (voor het gemak noem ik het voor de rest van dit blog ‘probleem’) zich aan door een emotie. Frustratie, boosheid of soms alleen maar een gevoel van onrust. Check dus regelmatig even bij jezelf in hoe je je voelt. Wees bereid om ook aandacht te besteden aan vage gevoelens. Soms kan een klein beetje onrust grote transformatie geven. Gewoon doordat je dat kleine signaal wat van heel diep kan komen serieus hebt genomen.

Zodra je je bewust bent van de emotie kun je die onderzoeken. Kijk of je de trigger kunt vinden die de emotie heeft veroorzaakt. Ook hierbij geldt: het kan heel subtiel zijn. Een onschuldige opmerking, een geur, wat dan ook. Zodra je je bewust bent van wat er gaande is kun je jezelf een vraag stellen. Bijvoorbeeld over hoe je een situatie kunt oplossen of het beste voor jezelf kunt zorgen.

Stap 2: wees nieuwsgierig

Sta vervolgens open voor alles wat er naar je toe komt. Het universum communiceert altijd met je. Soms onmiddellijk en soms duurt het wat langer. Het kan een hele vluchtige gedachte zijn, een persoon die op je pad komt, iets wat je leest. Of een teken in de natuur zoals een mooie steen waarvan jij onmiddellijk weet dat het een boodschap is.

Zorg ervoor dat je niet op zoek gaat naar het antwoord op je probleem maar dat je het naar je toe laat komen. Maar wees wel alert. Ontspannen focus zeg maar.

Stap 3: heb geduld

Eigenlijk zei ik het al in stap 2: het kan soms even duren voordat het antwoord er is. Mijn ervaring is dat je soms eerst een proces(je) door moet voordat het probleem opgelost kan worden. Alsof de oplossing verpakt zit in een grote doos met heel veel opvulling eromheen. Eerst moet alles eruit wat de oplossing van je probleem aan het zicht onttrekt. Pas daarna kun je de oplossing uitpakken en bewonderen. En gebruiken natuurlijk.

Stap 4: neem het serieus

Ontvang de oplossingen op je probleem serieus. Soms lijkt het niet het juiste pad en komt het onlogisch over. Of roept het weerstand op. Maar weet dat oplossingen die van binnenuit komen oneindig veel creatiever en ingenieuzer zijn dan degenen die je met je verstand kunt bedenken. Dus geef je onderbewustzijn wat credits en onderzoek op z’n minst of de oplossing toepasbaar is.

Overigens kan het natuurlijk ook zo zijn dat je met al je innerlijke wijsheid uitkomt op een briljante oplossing. Dan zou ik zeggen: niks meer aan doen en lekker toepassen. Briljante ideeën voer je gewoon direct uit.

Stap 5: oefen

Ach ja, dat weten we allemaal: oefening baart kunst. Dus observeer jezelf, stel jezelf vragen over wat er gaande is binnen jou. En sta open voor de antwoorden. Hoe vaker je dit bewust doet hoe makkelijker het wordt om de fluistering van je innerlijk weten te volgen. En uiteindelijk leef je het fijnst als je die stem steeds meer weet te volgen. Want dan ben je afgestemd op het leven wat bij jou past en zul je je ontspannen en blij voelen.

Ik hoop je met deze tips handvatten gegeven te hebben om te gaan vertrouwen op je innerlijke fontein. Zodat je de problemen die je tegenkomt in je leven met creativiteit kunt benaderen.

Merk jij dat je moeite hebt om af te stemmen op je innerlijke wijsheid? Dat kan veel oorzaken hebben. Vind je het fijn om daar eens samen naar te kijken? Boek dan een gratis hartsessie van 20 minuten met mij. Ik doe een mini-reading voor jou en geef je afgestemde, direct toepasbare tips die jij kunt gebruiken om de verbinding met je innerlijke wijsheid te versterken.