Categorieën

17 februari 2019 door Karin Kleijn

Stel, je hebt grote plannen om de wereld te veranderen. Laten we zeggen dat je een methodiek wil ontwikkelen om mensen te helpen al hun blokkades en beperkende overtuigingen zelf te verwijderen (wat een hoop therapeuten werkloos zou maken, maar dat terzijde). En laten we ervan uitgaan dat je die methodiek wereldwijd wil uitrollen en het aan mensen wil leren. Dat is een groot plan. Waarover de meesten zullen zeggen: (vul hier je naam in…), jij bent gek. Dat is alleen voorbehouden aan de besten. Dat is niks voor jou. Als je pech hebt zeggen ze ook nog: Dat kun jij helemaal niet. En weet je: misschien hebben ze wel gelijk. Wat mij gelijk brengt bij het onderwerp van dit blog: je box.

Kijk, op een idee komen is te doen. We dromen allemaal wel eens en onze fantasie is onbegrensd.

Maar je droom waarmaken, tot in je tenen voelen waarvoor jij geboren bent en tot het uiterste gedreven zijn omdat ook in de wereld te zetten, dat is maar aan weinig mensen voorbehouden. Daarvoor heb je een gezonde en voedende box nodig, want dat bepaalt je doorzettingsvermogen en je succes in het waarmaken van jouw doelen.

Hoe werkt dat dan met je box? Je box is in feite je verleden.

Het omvat alle ervaringen, overtuigingen, leuke en minder leuke dingen, je oordelen en meningen vormen samen je box. In feite jouw raam waardoor je naar de wereld kijkt. Het bepaalt hoe jouw leven verloopt maar ook hoe jij reageert op alles wat er in je leven gebeurt. Dat is dus voor iedereen anders want elke persoon en elk leven is uniek.

Je box is dus gebaseerd op je verleden. 

Wat nu als je ergens in je leven/jeugd iets hebt meegemaakt waardoor je (onbewust) heb besloten je voor altijd gedeisd te houden? Mee te bewegen met anderen, je mening voor je te houden. En je nu je briljante idee krijgt om een zelfhelingsmethodiek in de wereld te zetten? Wat denk jij dat er dan gebeurt?

De kans is groot dat het blijft bij mooie plannen.

Waarom? Omdat je box de basis is voor de gedachten die je hebt. Dus bijvoorbeeld hoe jij reageert als er een voorzitter binnen jouw club moet komen. Wat denk je dan?Ja, daar ben ik geknipt voor? Of denk je: dat laat ik wel aan Jantje of Pietje over, laat die zich maar aan dat wespennest wagen. Zelfde situatie, twee totaal verschillende reacties. Gebaseerd op twee totaal verschillende boxen.

Nu is het zo dat de gedachten die je hebt emoties veroorzaken.

Je wil iets zeggen in een groep: word je blij als je je mening deelt of loopt het al dun in je broek bij de gedachte daaraan? Die emoties bepalen je daden, je gedrag. Zeg je iets of sluip je stiekem weg zodra je de kans krijgt? Je daden creëren op hun beurt je resultaten. Je mond opendoen zorgt voor invloed, zwijgen maakt je onzichtbaar. Algemeen gesproken natuurlijk hè.

Die resultaten gaan vervolgens weer jouw box in. Goede ervaringen, slechte ervaringen, het is allemaal voeding voor jouw box.

En zo is de cirkel rond. Het ligt daarbij helemaal aan jou hoe jouw box eruit ziet en of je ervoor kiest om dat positief of negatief te voeden. En ik zeg bewust ‘kiest’ want je hebt altijd een keuze. Als jouw box niet (meer) goed voelt voor jouw, als het je doelen in de weg staat, dan kun je de keuze maken dat te veranderen. Zodat je dus andere gedachten en emoties krijgt en daardoor je acties en resultaten ook zullen veranderen. Dat kan een lange en moeilijke weg zijn, zeker als je een grote verandering wil. Maar het is zeker de moeite waard.

Als ik weer even terug ga naar het voorbeeld waarmee ik begon: als in jouw box zit dat als je als een dubbeltje geboren bent je nooit een kwartje zult worden dan zit je dus vast in je eigen kleine wereldje.

Hoe kun je dan ooit verwachten wereldwijd mensen te inspireren en vooruit te helpen? Jouw acties en resultaten zullen beïnvloed worden door jouw Calimero-overtuiging en dus zul je nooit over je eigen kleinhouderij heen groeien. Je bent daarin dus je eigen saboteur.

Ik wil dit blog dan ook eindigen met een oproep aan jou: voel, droom, bedenk, visualiseer wat jij in deze wereld wil betekenen.

Durf dan de Dappere Dodo te zijn en besluit daarvoor te gaan. Poets vervolgens je eigen box schoon. Identificeer alles wat jouw succes negatief beïnvloed en verwijder het met wortel en tak. Schakel mij in als je daarbij hulp nodig hebt. En ga voor je droom. Leef het leven waarvoor jij geboren bent. Go for it!