paradijsvogelcoach

Categorieën

3 februari 2019 door Karin Kleijn

*** Leeswaarschuwing: confronterende content ***

Wat ben jij: een kuddedier, een angsthaas of een dappere dodo? Waarschijnlijk denk je nu: een dappere dodo natuurlijk, maar ik wil je vragen het niet gelijk in te vullen. Lees even door want ik vraag dit natuurlijk met een reden. Waarover later meer. Eerst wil ik het met je hebben over de genoemde dieren. Kijk maar eens wat je herkent. Enne… er leest niemand mee dus wees vooral eerlijk tegen jezelf.

Allereerst het kuddedier.

Het kuddedier is voor zijn overleven afhankelijk van de groep. De groep heeft sterke gewoonten en gedragspatronen en afwijkend gedrag wordt niet getolereerd. Waar de kudde gaat, gaat het kuddedier. Gaat de kudde linksaf, dan zal het kuddedier niet rechtsaf gaan.

Ook in het mensenrijk wordt het kuddedier vaak waargenomen. Sterker nog, het is de meest voorkomende diersoort onder de mensen. Het zijn de conformisten, degenen die zich graag aansluiten bij ‘hoe het hoort’. Hoe het hoort? Dat wordt bepaald door de maatschappij. En de kuddedieren sluiten zich daar graag bij aan. Ze vragen zich niet af wat ze nu eigenlijk zelf willen in hun leven. De mening van de groep is hun mening. De gedragsnormen van de groep bepaalt hun gedrag. Trends worden gevolgd zodat ze niet afwijken. Je kent vast wel wat van die kuddedieren.

Dan hebben we de angsthaas.

De angsthaas wil diep in z’n hart wel wat anders dan de kudde en weet ook precies wat hij dan wil. Hij wil zijn eigen leven leiden, doen waarvoor hij geboren is, mooie dingen creëren. Maar hij wil vooral de vrijheid om zijn eigen leven te leven, los van de kudde. Maar ja, hij is wel opgegroeid met de normen van de kudde.

Wat zal de kudde ervan vinden als hij ineens een andere kant oploopt. En wat voor gevaren en onverwachte dingen wachten daar? Steeds als hij een pootje een andere kant op wil zetten wordt hij zo bang voor de gevolgen dat hij toch maar achter de kudde aanloopt. Hoe stom en saai de kudde ook is, het is er wel veilig en voorspelbaar.

En als laatste komt de dappere dodo tevoorschijn.

De held die altijd zijn eigen pad kiest en volgt. De dappere dodo is een ras apart. Hij durft af te wijken, zijn eigen keuzes te maken. Ongeacht wat de kudde daarvan vindt. Hij doet het gewoon. Vindt hij het dan niet fijn om af en toe een kuddedier te zijn? Jazeker, maar hij kiest er dan wel bewust voor.

En natuurlijk is hij ook wel eens bang, regelmatig zelf. Maar in tegenstelling tot de angsthaas laat hij zich niet door die angst weerhouden. Hij haalt adem, verzamelt moed en gaat weer voorwaarts. Hij doet wat nodig is om zijn doel te bereiken. Zijn credo is: buiten je comfortzone ligt de grootste groei. Hij heeft het lef om zijn eigen pad te kiezen en het vertrouwen dat alles altijd weer goed komt. Hoe chaotisch zijn leven soms ook is, er volgt altijd weer rust.

Nu ben ik benieuwd: wat voor dier ben jij (meestal)?

En nog belangrijker: is dat ook wie / wat je wil zijn? Ik geloof er sterk in dat iedereen geboren is om groots te zijn en te stralen. Om volledig in overstemming te leven met zichzelf. Om je talenten in te zetten, je creativiteit te benutten, je visie te ontwikkelen. En vandaar uit te creëren wat jij te creëren hebt. We komen allemaal hier op aarde met een doel. En de uitnodiging aan ons allemaal is om te gaan leven in overeenstemming met dat doel.

Wat wil jij bereiken in je leven?

Vraag je eens af: op wat voor leven wil jij terugkijken als je op je sterfbed ligt? Het leven als een kuddedier of angsthaas? Of wil je met voldoening terugkijken op een leven waarin jij van betekenis bent geweest. Een leven waarin je misschien wel voor gek verklaard bent omdat je de dappere dodo uithing. Maar waardoor je ook veel hebt geleerd, jezelf en anderen vooruit hebt geholpen, mooie dingen hebt gecreëerd.

Stel dat je kiest voor een leven als een dappere dodo, dan moet je durven afwijken. Waarom? Omdat je de maatschappij kunt zien als een kudde die jou oplegt wat je wel of niet zou moeten doen. Jouw gebruiksaanwijzing voor het leven. Veel mensen vinden dat wel makkelijk zo. Lekker geen verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en wat jij bereikt in je leven. Dat kan en dat mag. Iedereen zijn keuze.

Lef en vertrouwen.

Als je ervoor kiest om af te wijken dan heb je lef en vertrouwen nodig. Het lef om je los te maken van wat er van je verwacht wordt en te kiezen voor jezelf. Om je lang gekoesterde dromen werkelijk te maken. En wat je daarbij misschien nog wel veel meer nodig hebt is vertrouwen. Het vertrouwen dat, hoe moeilijk en eenzaam het soms kan zijn, alles altijd op zijn pootjes terecht komt. Dat je je doel zult behalen, als je maar vastberaden genoeg bent. En je niet teveel aantrekt van wat de kuddedieren en angsthazen ervan vinden.

Ik hoop dat ik je met dit blog hebt geïnspireerd om je eigen pad te kiezen. Laat je me weten welke inzichten het je heeft opgeleverd?

Ps: wil jij een dappere dodo worden maar weet je niet waar te beginnen? Laat mij je helpen. Elke maand help ik 3 gemotiveerde vrouwen een eind op weg met een gratis coachsessie. Tijdens deze sessie kijken we naar je persoonlijke situatie en krijg je van minimaal 2 direct toepasbare tips die jou op weg helpen om een dappere dodo te worden. Je boekt de sessie hier.