Categorieën

11 november 2018 door Karin Kleijn

Aarzelend steekt ze haar tenen in het water. Oei, koud! Ze blijft even staan, weifelend. Toch nog een keer proberen? Nee, toch te koud. Ze draait zich om en loopt weg. De zee van mogelijkheden is haar te koud.

Herkenbaar? Heb jij ook wel eens zoiets gehad? Iets wat je graag wil, laten we zeggen voorzitter worden van de bowlingclub. Suf voorbeeld natuurlijk en ik hoop dat ik je er niet mee beledig omdat dit nu net is wat jij heel graag wil. Je waagt het erop, trekt je bowlingschoenen en sokken uit en peilt met alleen je grote teen de temperatuur van het water. En het is nog kouder dan je dacht. Dus toch maar niet.

De dagen en weken na je eerste voorzichtige peiling is de herinnering aan je droom nog vers.

Erg aanwezig in je hoofd, samen met je wens. Je voelt nog het vuur, hoe graag je het wil. Steeds denk je ‘nog een keer proberen’? Heel soms doe je dat en je schrikt weer van de kou. Maar meestal is de herinnering al erg genoeg en waag je het niet meer.

Heb je wel eens waargenomen wat er dan gebeurt? Ben je er wel eens in geslaagd om je vuur brandend te houden in zo’n situatie?

De vlammen te blijven voelen? Is het je gelukt om een paar maanden later nog eens een poging te doen? Of was het idee van een koude klets water op je vuur genoeg om het vuur bij voorbaat al te doven?

Ik daag je uit om eens terug te denken aan de laatste maanden of jaren. Hoe vaak stond jij op het strand bij de zee van oneindige mogelijkheden?

Hoe vaak stak jij je tenen in het water? Hoe koud was het water?Durfde je je voet er langer dan een seconde in onder te dompelen? Of er zelfs een stukje in te lopen? Koppie onder misschien?

Weet je wat het is: wensen en dromen zijn er om waargemaakt te worden. Om helemaal van top tot teen, met huid en haar in te springen.

En natuurlijk is dat koud. En nat. En donker. Maar hey, als het super makkelijk zou zijn dan zou het geen droom zijn hè. Je droom ligt in de toekomst, bij een andere, misschien wel betere versie van jezelf. Dus ja, je zult de kou moeten aangaan.

Misschien heb je wel eens van die gekken gezien die in een ijsbad gaan zitten (en ja, zo’n gek ben ik ook. Twee keer zelfs).

Dat is een bijzondere ervaring. En veel kouder dan de zee waar jij niet in wil. Maar weet je wat ik beide keren in die kou ontdekte? Je focus vernauwt, je weet ineens precies wat je moet doen. Overleven. Alle chaos en smoesjes loslaten. De kou trotseren. Anders red je het niet.

Wat nu als jij je droom weer eens terug haalt. En je dan voorstelt dat je daarmee in een ijsbad gaat zitten.

Wat denk je dat er dan gebeurt? Zal ik het verklappen? Het waarmaken van jouw droom wordt in een klap teruggebracht naar zijn essentie. Focus. Weg met de excuses, gaan met die banaan Je doet ineens wat gedaan moet worden en je zult het zien: het gaat nog vanzelf ook.

Moraal van dit verhaal? Steeds als je bent afgeleid van je doel spring jij samen met je droom in een ijsbad. Moet jij eens zien hoe snel jij je wensen waarmaakt. Want zoals ieder normaal mens wil jij toch ook zo snel mogelijk uit die kou?

Ben jij na het lezen van dit verhaal helemaal klaar met je koudwatervrees? Maar heb je wel behoefte aan wat voorbereiding voordat je je eigen ijsbad stapt? Boek dan eens een gratis coachsessie met mij. Dan ademen we samen voordat jij sprong gaat maken en krijg je van mij minimaal 2 briljante, supersimpele overlevingstips.

Enne… ijsbad te extreem? Stel je dan de zee maar voor. Maar dan wel in de winter. En koppie onder hè… 🙂