Categorieën

28 oktober2018 door Karin Kleijn

‘Wat’, zei mijn vriendin, ‘niet verder gekomen? Kijk eens even terug naar begin dit jaar. Ben jij nu nog dezelfde ondernemer? Dacht het niet. Dat ben je toch wel met me eens?’ Ze had gelijk. We hadden het over mijn ondernemersavontuur van dit jaar en ik liet me ontglippen dit jaar niet zoveel bereikt te hebben.

Natuurlijk weet ik dat dat niet zo is. Ik heb mezelf dit jaar enorm ontwikkeld, heel veel geleerd en ben zeker niet meer wie ik toen was. Gevalletje oud gedrag: mezelf niet de volledige credits geven voor mijn eigen groei. Ja ja, bij de loodgieter lekt het net zo goed weleens. Ook ik heb nog genoeg te leren :).

Anyway, na dat gesprek ben ik er eens goed voor gaan zitten. Heb ik eens teruggebladerd in mijn dagboeken.

Zag mijn enorme groei en wat er allemaal veranderd is in mijn leven. En haalde daaruit mijn grootste lessen van dit jaar. Ik deel ze graag met je omdat ik weet dat jij hier ook veel aan kunt hebben, ondernemer of niet. Het zijn er 5, niet in volgorde van belangrijkheid want belangrijk zijn ze allemaal.

Tip 1: zet jezelf op de eerste plaats

Ik roep het al heel lang: jij bent het allerbelangrijkste in je eigen leven. Zo belangrijk dat je dus altijd als allereerste voor jezelf moet zorgen. Dus jij hebt ook voorrang op je eigen kinderen, je partner en alle anderen die van alles van je vragen. Pas als jij goed voor jezelf zorgt en er harmonie is in je leven kun je er ook, vanuit rust, zijn voor anderen.

Ik heb dat zelf gemerkt in mijn ondernemerschap. Als ik een bloeiend bedrijf wil opbouwen dan is het nodig tegen mijn dochter te zeggen dat ik aan het werk ben. Dat ze me alleen mag storen als er bloed uit stroomt. Mijn partner weet ook dat ik minder tijd heb voor hem. Waarom? Omdat ik bouw aan mijn ondernemersdroom: het vooruithelpen van andere mensen in hun leven. Want daarvan word ik echt gelukkig. En als ik gelukkig ben dan heeft dat een positief effect op mijn omgeving. (En ben ik ook een leuker mens…).

Tip 2: durf zichtbaar te zijn

Eén van de meest enge dingen van ondernemen vond ik het: zichtbaar zijn. Met mijn hoofd op facebook, blogs maken, spreken voor groepen. Want wat als iemand er wat van vindt? En dan vooral: wat als iemand het niks vindt?Dat ik mensen kwijtraak, ze me niet meer leuk vinden. Stel je voor…

En weet je, ik heb dit jaar dus geleerd dat mensen het alleen maar fijn vinden als je jezelf laat zien. Letterlijk en figuurlijk. Als je kwetsbaar durft te zijn op social media bijvoorbeeld. Dat je stelling neemt en zegt dat je altijd als eerste voor jezelf moet zorgen. Dat je serieuze, mooie of maffe foto’s van jezelf plaatst. Filmpjes maakt en hard lacht om je eigen versprekingen.

Als je jezelf laat zien dan geef je mensen de gelegenheid om zich met je te verbinden. Ze krijgen meer zicht op wie jij bent en identificeren zich met je. Of niet. En dat is ook oké.

Tip 3: vier je successen

Ik begon dit blog er al mee: we zijn allemaal zo geneigd onszelf te onderschatten. Om het allemaal maar normaal te vinden wat we bereiken. Maar hé, het is fabelachtig fantastisch wat jij iedere dag toch maar weer mooi bereikt. Of je nu wil of niet: groeien doe je sowieso. Elke dag.

En als we dan toch groeien, mijlpalen bereiken en terugkijken naar hoe we een x aantal maanden geleden waren, laten we dan ook gewoon trots zijn. Trots op wat we allemaal bereiken. Want weet je: elk moment van trots kun je vieren. Vieren betekent feest en feest betekent taart. Heb je nog meer redenen nodig?

Oké, nog een reden dan: door je successen te vieren bevestig je je eigen groei. Op een positieve manier. En dat draagt weer bij aan plezier in jezelf ontwikkelen, nietwaar? Dus nog meer redenen voor taart 🙂

Tip 4: neem altijd een besluit

Je kent het wel, het eeuwige wikken en wegen. Ga ik voor optie A en geef ik veel geld uit of word ik ondernemer. Of toch maar beter optie B: lekker in loondienst blijven of je spaarrekening spekken. Ik weet natuurlijk best dat er soms veel ingewikkelder beslissingen te nemen zijn maar ik houd het even bij dit voorbeeld.

Denk er eens over na hoe jij hier normaal mee omgaat: lig je nachten wakker van de keuzestress, praat je er met zoveel mogelijk mensen over, speur je heel internet af op zoek naar nieuwe inzichten voor je dilemma? Of maak je vlot een keuze? En hoe doe je dat dan?Rationeel of op basis van je onderbuikgevoel?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je kiest. Als je maar een keuze maakt. Natuurlijk kan achteraf blijken dat je een slechte keuze hebt gemaakt. Maar je gaat er niet aan dood. Soms zijn slechte keuzes zelfs de beste: over het algemeen leer je van foute keuzes veel meer dan van goede keuzes. Simpelweg omdat het je een mogelijkheid geeft tot groei: met je teleurstelling of frustratie dealen, een financiële tegenvaller verwerken of een nieuwe oplossing zoeken. Dus mijn advies is: neem altijd een besluit. Bij een goede keuze ben je blij. Bij een foute keuze leer je hoe het niet moest.

Tip 5: neem altijd actie

Wel eens een was gezien die zichzelf wast, droogt, opvouwt en in de kast legt? Of een maaltijd die zichzelf kookt? Nee toch. Waarom dan wel verwachten dat iets wat jij wil zich vanzelf voor je regelt? Dat is onrealistisch.

En toch zitten we vaak te wachten totdat de omstandigheden om te krijgen wat we willen ideaal zijn.Pas dan komt de perfecte baan, draagt de geldboom vrucht en komt de ideale partner ineens zomaar aangelopen. Zo werkt het niet mensen: wil je iets dan zul je er iets voor moeten doen. En dat iets heet actie.

Elke dag 1 actie doen brengt je elke dag 1 stap dichter bij je doel.Focus niet elke dag op je doel. Stel je doel, wat dat ook is, en focus elke dag op de eerste stap die je kunt doen om er te komen. Op die manier houd je het overzichtelijk en gooi je jezelf niet in de stress. Je wordt geen wereldkampioen zwemmen door er elke dag aan te denken. Maar wel door er elke dag stapje voor stapje naartoe te werken.

Dat zijn de 5 tips die ik heb voor je heb opgesteld naar aanleiding van mijn ondernemersavontuur. Ze zijn leuk hè.

En eigenlijk ook voor de hand liggend. Ik ben benieuwd wat jij ermee gaat doen. Wil je het me laten als reactie op dit blog? Ik reageer altijd.

Enne… mocht je nu denken: leuk Karin, dat wil ik ook wel allemaal.Ik wil dolgraag veranderen maar HOE DAN? Boek dan een gratis coachsessie van een half uur met mij. Dan krijg jij van mij minimaal 2 persoonlijke tips die naadloos aansluiten op jouw situatie en die je direct kunt toepassen. Zodat jij je straks koningin in verandering kunt noemen.