paradijsvogelcoach creatief

Categorieën

22 juli 2018 door Karin Kleijn

Ben jij ook zo creatief? Zo lekker van het knutselen, prachtige dingen maken die door iedereen bewonderd worden. En dan ook nog zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. 

Bovenstaande is precies de reden dat ik het woord creatief echt een mindfuck vind.

Omdat het verwachtingen schept, mensen vinden dat áls ze al aan iets ‘creatiefs’ beginnen, het resultaat ook heel mooi moet zijn. En natuurlijk, als je in de juiste ‘flow’ zit dan gaat dat ook zo. Je besluit te gaan schilderen, je pakt een paar kwasten en verf en begint gewoon. Helemaal in je flow ga je uren door. Trots laat je het zien aan de mensen om je heen en iedereen vindt het gewéldig!

Maar 99 van de 100 keer gaat het niet zo. Toch?

Die ene keer dat je schilderij precies zo wordt als jij had bedacht is zeldzaam. En toch maak je dat je referentie. Die ene keer, toen ik écht iets moois maakte… In alles wat je na die ene keer maakt zie je fouten, lelijke kleuren en rare vormen.

Laat ik je dan wat vertellen waarvan ik echt overtuigd ben: IEDEREEN is creatief!

Ben je er nog? Of denk je nu dat ik gek ben? Weet je wat het is… je wordt creatief geboren en creativiteit is een essentieel onderdeel van je mens-zijn. Hoe denk jij dat wij als mensheid een auto hebben kunnen bedenken of een computer? Juist, door creativiteit! Ons vermogen om iets totaal nieuws te creëren, zomaar vanuit het niets.

En laat ik je dan nog iets vertellen: ook JIJ kunt zomaar, zonder moeite, prachtige dingen creëren!

Weet je waarom? Omdat het alleen maar een kwestie is van het loslaten van de overtuiging dat jij niet creatief bent.Die overtuiging die je vaak al op de kleuterschool ingeprent kreeg. Toen de juf jouw knutselwerk afkeurde: ‘nee lieverd, dat is geen bloem. Ik zal je laten zien hoe je een mooie bloem maakt.’ Bam, weg vrije interpretatie en creativiteit.

Natuurlijk is dan je conclusie: ik doe het niet goed, ik ben niet creatief.

Maar weet dat je altijd een keuze hebt: blijf ik geloven dat ik niet creatief ben? Of ga ik mezelf bewijzen dat ik wel iets moois kan maken? Iets wat jij mooi vindt, niet dat wat de kleuterjuf van je verwacht :). Ik nodig je uit om het te proberen.

Pak je verf en kwasten (of die van je kids) en ga het gewoon eens doen.

Laat al je verwachtingen los en begin gewoon. Kies een kleur, doe de verf op je kwast en maak een vorm. En dan nog 1, met een andere kleur (of niet). Focus je op bezig zijn, niet op het resultaat. En laat je verrassen. Enne.. je kunt natuurlijk ook boetseren of zandtekenen hè, net wat jij zelf leuk vindt.

En weet je wat het leuke is? Als jij jezelf toestaat creatief te zijn, dan zul je merken dat je dat steeds meer bent.

In alles in je leven: slimme dingen bedenken voor kleine huishoudelijke probleempjes, nieuwe oplossingen voor meningsverschillen met anderen of misschien doe je wel een geweldige uitvinding. Alles is mogelijk!

Dus… gewoon doen en niet oordelen. Dan komt het allemaal goed.

Ik hoop in ieder geval dat ik je heb kunnen inspireren tot wat meer creativiteit in je leven. En zeg vooral nooit meer over jezelf dat je niet creatief bent!

Enne… geïnspireerd door dit blog? Laat het me weten. Of wil je wel een echte crea bea worden maar heb je geen idee hoe? Laat het me weten. Ik help je vooruit.

Ik ben heel benieuwd wat dit blog je voor inzichten heeft gegeven. Wil je het delen?

Heb ik je wakker geschud?

Had je een aha-moment?
Ben je klaar voor meer waardevolle inzichten waarmee jij verder kunt in je leven?
Ontvang ze rechtstreeks in je mailbox zonder er iets voor te hoeven doen!

**Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan “Paradijsvogelcoach” om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de Privacy Verklaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.