paradijsvogelcoach-eerlijkheid

Categorieën

27 mei 2018 door Karin Kleijn

Eerlijk gezegd…

… vind ik jou helemaal niet leuk’, zei ik. Poeh, die kwam binnen zeg! Ik zag haar van kleur verschieten. Schrik, woede en verdriet wisselden elkaar af op haar gezicht. Het verdriet bleef hangen. En onbehagen bij ons allebei: wat nu?

Tja, en daar sta je dan. Ben je een keer écht eerlijk. En dan? Je schrikt beiden van de harde woorden. En je zoekt naar een pleister op de wonde, probeert het te verzachten. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je niet gewoon mogen zeggen wat je vindt? Wie heeft ons ooit verteld dat je niet eerlijk mag zijn? Dat je om de gevoelens van een ander moet denken?

Nu denk je waarschijnlijk: ja leuk Karin, maar dit kan echt niet!

Dan vraag ik jou: waarom niet dan? Wat maakt dat jij je niet vrij voelt om te uiten wat je vindt, wat jij van binnen voelt? We houden allemaal, in meer of mindere mate, rekening met de gevoelens van een ander. Maar als je het bekijkt vanuit het perspectief van eerlijkheid, hoe eerlijk is dat dan tegen jezelf? Als je altijd maar doet alsof je de ander leuk vindt, terwijl je nekharen al overeind staan op honderd meter afstand van die persoon. Hoe trouw ben je dan aan jezelf?

Ik vind dat je dan jezelf verloochent.

Dat er een stukje is in jezelf wat je daarmee afwijst. Hoe je dat stukje ook noemen wilt: intuïtie, gevoel, afkeer. Je volgt niet je gevoel, nee, je onderdrukt je gevoel met de overtuiging dat je altijd maar iedereen te vriend moet houden. Is dat eerlijk naar jezelf? Ik vind van niet.

En vraag je dan ook eens af: hoe eerlijk is dat naar de ander?

Hij of zij voelt onderhuids heus wel jouw afwijzing. Maar als die ander ook heeft geleerd altijd maar aardig te zijn dan schiet dat niet echt op hè? En doordat jij je mening voor je houdt ontneem je die ander ook de kans om te groeien. Want misschien is die persoon zich helemaal niet bewust van het effect wat hij of zij op jou heeft en wil hij of zij daar best wat aan doen. Maar dan moet iemand dat natuurlijk wel eerst even vertellen!

Simpel eigenlijk hè? De ander kan groeien door jouw eerlijkheid. En jij blijft trouw aan jezelf. Win-win dus!

En de vrouw die ik vertelde dat ik haar helemaal niet leuk vond? Die heb ik verzonnen 🙂 Maar… ik zeg het altijd wel als ik moeite heb met iemand (tegen de persoon zelf uiteraard). Niet meteen misschien en niet zo direct als in mijn voorbeeld, maar ik doe het wel. Omdat we dat allebei verdienen.

En jij, wie ga jij eens goed de waarheid vertellen? Wil je het hieronder met me delen?

PS: ik hoop dat ik je geïnspireerd heb tot meer eerlijkheid in je leven. Ik kan je garanderen dat je jezelf er beter bij voelt. En de ander is, als hij of zij van de schrik is bekomen, ook dankbaar en blij. Vind je het lastig om eerlijk te zijn? Of wil je leren eigenzinniger te zijn? Boek dan een gratis inzichtsessie bij mij. Ik geef je tips waarmee je écht verder komt. Want eerlijk is eerlijk, daar ben ik gewoon heel goed in 🙂

Heb ik je wakker geschud?

Had je een aha-moment?
Ben je klaar voor meer waardevolle inzichten waarmee jij verder kunt in je leven?
Ontvang ze rechtstreeks in je mailbox zonder er iets voor te hoeven doen!

**Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan “Paradijsvogelcoach” om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de Privacy Verklaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.