Categorieën

5 mei 2018 door Karin Kleijn

Het is vandaag Bevrijdingsdag, we vieren dat we in vrijheid leven. Ik wens jou alvast een geweldige feestelijke dag toe! Toch wil ik je vragen stil te staan bij het volgende: hoeveel vrijheid zit er in je hoofd? De meesten van ons hebben zich opgesloten in de gevangenis van hun hoofd.

Opgesloten in je eigen cel

Waarom ik dat zeg? Ik beschouw mezelf als behoorlijk eigenzinnig: ik ga mijn eigen pad in mijn leven en maak de keuzes die echt bij mij passen. Zonder me al teveel aan te trekken van wat een ander daarvan vindt. Maar oh boy, wat kan ik mezelf toch nog opsluiten in mijn eigen web van gedachten en overtuigingen. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik heb een fulltime baan en daarnaast bouw ik mijn praktijk op. Drukke bedoening dus. Mijn hoofd heeft daar een mening over: er is geen balans! Paniek! Wat nu?

Automatische piloot

Herkenbaar? Dergelijke situaties kennen we allemaal nietwaar? Je loopt er steeds weer tegenaan, je voelt je onwijs gefrustreerd en toch blijf je op dezelfde manier doorgaan. Je wil wel anders maar het ontbreekt je aan de energie en ideeën om het anders te doen. Dus ga je gewoon door met je vaste gewoontes en blijven je gedachten op dezelfde manier rondgaan.

In mijn geval sleepte ik mezelf op sommige dagen naar mijn werk, van mijn werk naar huis en dan de trap op om aan mijn praktijk te werken. Niet fijn dus. Je wordt er moe van en het plezier is ver te zoeken.

Denken

Dus hoe los je nu jouw probleem op en doe je je dingen weer met plezier? Allereerst is zo’n gevoel van frustratie een uitnodiging om iets te veranderen. Een alarmbel dat iets in je leven niet stroomt. Allereerste stap is dus luisteren naar dat gevoel. En dan? Hoe kom je tot een oplossing? Ik haal hier graag Albert Einstein aan: ‘Problemen kunnen niet worden opgelost op hetzelfde denkniveau als waarop ze veroorzaakt zijn’. Oftewel: blijf niet in een kringetje ronddraaien, maar stijg boven je probleem uit. Kijk op een andere manier naar wat er gaande is.

De lucht in

Ik nodig je uit om al lezende te denken aan een situatie waarin je je op dit moment niet prettig voelt. Stel je dan voor dat je met je probleem in een luchtballon stapt. Zolang jullie nog op de grond zijn is er een stevige verbinding tussen jullie. Dan begin je langzaam te stijgen. En met elke meter die je stijgt zul je merken dat er afstand ontstaat tussen jou en je probleem. Je kijkt naar beneden en ziet dat alles kleiner is, maar ook dat je veel meer ziet. Je ziet ineens de wereld buiten jouw probleem. En de mogelijkheden die je hebt om je probleem op te lossen.

En actie!

Stijg zover als voor jou nodig is. Totdat je de oplossing voor je probleem hebt gevonden. Het kan zijn dat je daarvoor een tijdje in de lucht moet blijven, dus wees geduldig. En zodra je de oplossing ziet voor je probleem: actie! Regel het, verander direct wat verandert moet worden. Geef je hoofd geen tijd om allerlei beren op het pad te verzinnen. Laat het juist zien dat overal een oplossing voor is. En ontsnap zo uit je eigen cel!

Oh ja, hoe ik mijn probleem heb opgelost? Ik had al op mijn werk besproken of ik bij verlenging van mijn contract een halve dag minder kan gaan werken. Dat gaat gebeuren, maar pas begin juli. Dus nu heb ik besloten tot die tijd elke week een halve dag verlof te nemen. C’est ça, zo simpel kan het zijn.

Welke creatieve oplossingen heb jij bedacht voor je probleem? Wil je dat hieronder met me delen?

ps.: nodig iemand uit om met je mee te gaan in je luchtballon. Dan gaat een oplossing bedenken nog makkelijker. Die andere persoon kent jouw persoonlijke gedachten en overtuigingen niet namelijk en kan dus onafhankelijk naar jouw probleem kijken.

Heb ik je wakker geschud?

Had je een aha-moment?
Ben je klaar voor meer waardevolle inzichten waarmee jij verder kunt in je leven?
Ontvang ze rechtstreeks in je mailbox zonder er iets voor te hoeven doen!

**Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan “Paradijsvogelcoach” om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de Privacy Verklaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.