Categorieën

16 maart 2018 door Karin Kleijn

Of doe jij wat je hoofd je vertelt?

Ook ik heb er wel eens last van. Sommige dagen de hele dag. En vanmiddag sprak ik een deelneemster aan een workshop van een paar jaar geleden en zij had er ook last van. Dus meteen een mooi onderwerp voor mijn blog 🙂

Deze vrouw vertelde dat ze soms dagen heeft dat alles tegen zit, alles er negatief uitziet en dat ze die dagen op de automatische piloot doorkomt. Heel herkenbaar! Wie heeft het niet? De dagen dat je met het verkeerde been uit bed stapt en niks komt meer goed. In je hoofd vieren de negatieve gedachten feest en het komt niet eens in je op dat het allemaal best wel eens zou kunnen meevallen.

Meestal gaat het vanzelf weer over en vraag je je af waarom je je eigenlijk zo druk maakte. En je neemt je voor om het de volgende keer echt anders te doen. Yeah right! Hoe vaak is het jou al gelukt? Bij mij lukt het steeds een beetje beter maar het blijft lastig. Gelukkig heb ik in de loop der jaren een aantal manieren gevonden om mezelf weer uit de negativiteit te trekken en me weer blij te gaan voelen. Ik deel ze graag met je in dit blog.

Negatief – positief

Negativiteit wordt veel intenser beleefd dan positiviteit. Dus wil je meer positiviteit in je leven en je slechte dagen ombuigen in mooie dagen? Bestook dan je negatieve gedachten met positieve. Houd hierbij een ratio van 1 op 3 aan: voor elke negatieve gedachte zet je 3 positieve gedachten in de plaats. Een slecht humeur verdwijnt snel en je zult merken dat je meteen meer oog hebt voor de mooie dingen in het leven en meer voldoening ervaart!

Dankbaarheid

In een dankbaar hart is geen ruimte voor chagrijn of negativiteit. Dus maak er een gewoonte van elke dag 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. Al is het maar een hete kop koffie of de zon die even doorkomt. Je kunt er ook voor kiezen een dankbaarheidspot te maken waarin je briefjes doet met alles waarvoor je dankbaar bent. Dankbaar zijn helpt je te focussen op de mooie dingen van het leven.

Triggers

Vaak wordt een rotgevoel veroorzaakt door een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. De gebeurtenis wordt getriggerd en de emotie die je toen voelde komt weer omhoog. De bedoeling daarvan is dat je de emotie die je toen niet hebt verwerkt alsnog verwerkt. Als een gebeurtenis getriggerd wordt en je een rotgevoel hebt kun je 2 dingen doen: je duwt het terug óf je geeft het de ruimte. De beste optie is uiteraard de emotie de ruimte geven en te kijken wat je eruit kunt leren. Dit zorgt ervoor dat opgestapelde emoties uit je lichaam en geest verdwijnen en je meer bewegingsruimte gaat ervaren. De eerste keren kan dat heel onwennig en eng voelen maar bedenk op die momenten dat ook de heftige emoties weer voorbij gaan. Veel langer dan paar minuten duren ze over het algemeen niet. Blijf in die korte tijd gewoon doorademen en voelen wat er in je lichaam gebeurt. En kijk vooral achteraf en op de iets langere termijn hoeveel ruimte dit heeft gegeven in je leven.

Mooie plaatjes

Een instant oplossing voor de negatieve verhalen in je hoofd is de volgende vraag: waar wil ik zijn met mijn gedachten? Deze vraag stopt onmiddellijk de gedachtencirkels waar je in zit en creëert stilte in je hoofd. Op dezelfde manier kun je je mind vragen om je iets moois te laten zien, in plaats van doemgedachten en oude verhalen. Een mooi beeld van een vakantie bijvoorbeeld, mensen die je dierbaar zijn of een moment waarop je je fantastisch voelde. Heel kalmerend.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om zelf de regie te nemen over hoe je je voelt en een hele slecht dag niet meer te tolereren. Mocht je hierover willen doorpraten dan kun je hier een gratis inspiratiesessie boeken. Tijdens deze sessie kunnen we dieper ingaan op je vragen en geef ik je persoonlijke tips die je direct in je leven kunt toepassen.

p.s.: wil je reageren op dit blog? Dat kan via info@paradijsvogelcoach.nl of als reactie onder dit blog.

Heb ik je wakker geschud?

Had je een aha-moment?
Ben je klaar voor meer waardevolle inzichten waarmee jij verder kunt in je leven?
Ontvang ze rechtstreeks in je mailbox zonder er iets voor te hoeven doen!

**Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan “Paradijsvogelcoach” om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de Privacy Verklaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.