Wat mijn hond me leert…

Wat mijn hond me leert…

Sinds een week hebben wij een hond, ik vind het nu al een geweldige ervaring. Hoe fijn is het als je vrolijk begroet wordt als je thuis komt? Zeker als je een tiener in huis hebt…

Onze hond Khyrah is een adoptiehondje uit Roemenië. En dat merk je natuurlijk. In Roemenië heeft ze een tijd in een afgelegen asiel gezeten met weinig verzorging. Dus ze was vies en een beetje mager toen we haar kregen en natuurlijk was ze bang. En wat ook opvalt: ze is niet gewend aan menselijk gezelschap, ze neigt naar onderdanig gedrag en weet al helemaal niet wat spelen is.

We zijn nu dus bezig Khyrah te laten wennen aan het in Nederland zijn. Dat ze hier regelmatig eten krijgt, binnen haar eigen plekje heeft, dat er fietsers en brommers en auto’s zijn en vooral dat ze liefde krijgt.

Je grenzen verleggen

En wat ik haar de hele week al zie doen daar kunnen wij als mensen nog een puntje aan zuigen. De hele week is ze al bezig haar grenzen te verleggen, en in een rap tempo! Waar ze de eerste dag nog nauwelijks contact durfde te maken komt ze nu gewoon haar aandacht vragen. Ze gaat kwispelend de lift in terwijl we haar de eerste dagen erin moesten tillen. Ze is veel en vaak bang. Maar daardoor laat ze zich niet weerhouden. Ze doet wat er op haar pad komt en de volgende dag gaat het al een stuk beter.

Angst

Dat zette me aan het denken. Hoe vaak doen wij mensen dat? Hoe vaak doe jij dat? Gewoon ergens op afstappen, ondanks dat je bang bent. Gewoon doen. Want als je het gewoon doet dan zul je merken dat je hoofd het allemaal weer erger maakt dan dat het in werkelijkheid is. En zo kun je stapje voor stapje je angst overwinnen. Wil je iets? Dan moet je er moeite voor doen om het te bereiken. Je hebt altijd een keuze: blijf je stil in een hoekje zitten of ga je voor wat je wil in je leven?

Spelen

Wat daarbij goed kan helpen is spelen, het allemaal wat luchtiger nemen. Ook dat kun je leren. Onze Khyrah begreep de eerste dagen niet waarom we haar steeds een knuffelbeest gaven. Ze snuffelde eraan en legde ‘m snel in haar mand. Nu, na een week, grijpt ze de knuffel stevig vast als we ‘m voorhouden en wordt helemaal vrolijk als er met haar gespeeld wordt.

Ga eens na bij jezelf, wanneer speelde jij voor het laatst? Wat deed je en wat voor effect had het op je? Spelen is een geweldige manier om uit je hoofd te komen, het leven luchtiger te maken en volledig in het moment te leven. Als je in het moment leeft dan voel je verbinding met jezelf, met je levensvreugde en je creativiteit. En daaruit kunnen alleen maar mooie dingen voortkomen! En spelen zit in kleine dingen: stoeien met je kind, huppelen, dansen, elke dag een andere route naar je werk of zomaar een gesprek aangaan met een vreemde. Alles wat je uit je dagelijkse routine haalt.

Luchtiger

Dus, wil je je leven meer zin geven en tegelijk luchtiger maken? Speel dan en doe vooral dingen die je niet durft.

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat je het hieronder weten?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.