Hoe controle houden je succes blokkeert

Wat houd jij onder controle?

Al een aantal weken werk ik hard aan het vormgeven van mijn praktijk Paradijsvogelcoach, een heel fijn en creatief proces. Ik vind het ontzettend leuk om bezig te zijn met het uitdenken van mijn producten, hoe ik mijn klanten ga krijgen en wat mijn doelen voor de komende tijd gaan zijn.

Ik had, mede daardoor, een paar hele drukke weken, waarbij ik merkte dat er in mijn hoofd steeds meer dezelfde gedachte voorbij kwam: ‘als mijn praktijk gaat lopen dan kost dat tijd, kan ik dat wel aan?’ Deze gedachten waren soms zo sterk dat mijn plezier in het werken aan mijn praktijk erdoor gedempt werd en ik me er angstig door voelde.

Reden genoeg voor mij om er eens voor te gaan zitten en op te schrijven wat me daar nu precies in blokkeert. Als ik hier namelijk niets mee doe, dan zal het zeker mijn succes gaan blokkeren. Ik ging er dus voor zitten en schreef.

Kleur bekennen

De eerste zin die ik schreef: ‘ik wil de controle houden op mijn leven door vooral veel bezig te zijn met de mening van anderen.’ Voor mij was dat meteen de essentie.

Gaan voor je droom (voor mij mijn praktijk) betekent kleur bekennen, laten zien wie je bent. Mensen willen je kennen voordat ze klant bij je worden, ze willen weten hoe jij aankijkt tegen het leven zodat ze kunnen kiezen of dat bij hun aansluit of niet.

Daar zat het knelpunt voor mij: kleur bekennen voelt erg kwetsbaar. In het verleden was ik bezig met aanpassen aan anderen, zorgen dat anderen mij aardig vonden en vergat ik mezelf. En hoewel ik dat patroon de afgelopen jaren vrijwel helemaal heb losgelaten blijkt dit stukje er nog te zitten. Mezelf écht laten zien, alle kleuren, alle kwetsbaarheid. Poeh, wat vind ik dat eng.

Creativiteit

En terwijl ik schreef hoe eng ik dat vind voelde ik ook hoeveel ik de wereld kan geven. Gewoon door mezelf zijn, te laten zien wie ik ben. En hoeveel vrouwen ik hiermee kan inspireren om ook zichzelf te zijn, om de druk van de maatschappij van zich af te laten glijden en hun eigen weg te gaan in hun leven. Om hun eigen creatieve zelf te zijn en vol in het leven te staan, met volle teugen te genieten. Ik voel vanbinnen hoeveel creativiteit er in mij sluimert, hoe het wacht om nog meer dan nu naar buiten te komen. En ik weet zeker dat dat voor ons allemaal geldt!

Waarin blokkeer jij je succes? Deel het in de reacties hieronder.

1 antwoord
  1. Simone van Harten
    Simone van Harten zegt:

    Mooi stuk Karin! Ik voel herkenning. Hoe hoog wij de lat leggen voor onszelf en oordelen. en dat we daarbij voorbijgaan aan wat ons lijf ons te vertellen heeft. Nu ik in een heel ander leven ben gestapt merk ik dat ik nauwelijks referentie meer heb. Alsof ik mezelf opnieuw moet/kan scheppen. Tegelijkertijd ben ik ook gewoon mijzelf. Ik zal er eens voor gaan zitten, met pen en papier en zien wat er boven komt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.