Over spelen en weerstand

Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld?

 

Vanmiddag zat ik op de fiets van Zandvoort naar Velserbroek. Het stormde en regende en ik werd er blij van! Fietsen in je regenpak heeft z’n voordelen: je blijft lekker warm (en je wordt zweterig) en je kunt heerlijk door de plassen scheuren! Dus ik heb ervan genoten!

Er waren tijden dat ik regen verschrikkelijk vond: je moest naar buiten en je moest je dan maar nat laten regenen. Maar de laatste jaren is dat veranderd. Ik heb veel oude pijn losgelaten en ergens in dat proces is mijn weerstand tegen ‘slecht weer’ veranderd. Sterker nog, in mijn ogen bestaat er geen slecht weer. Het weer is gewoon wat het is: het weer. Tegenwoordig accepteer ik gewoon wat voor weer het is en dat scheelt me heel veel energie.

 

Hoeveel weerstand bied jij?

Mijn plezier in door de plassen scheuren vanmiddag zette me aan het denken. Ik vind het een mooie metafoor voor het leven: hoe goed kun jij in je leven dingen die er zijn accepteren? En dan bedoel ik niet dat je alles maar moet accepteren, maar wel dat er dingen zijn die er gewoon zijn. Veel mensen klagen over het weer: het is te koud, het waait te hard, het is te warm, het regent enzovoorts. Maar heeft het zin? Je kunt er niets aan veranderen.

Zo kun je ook naar je leven kijken. Op welke gebieden in je leven of in welke relaties met andere mensen ervaar je weerstand? Het kan ergernis zijn, woede of frustratie. Soms is het wat het is en dan kun je het maar beter accepteren. Bedenk dat als het regent dat het vanzelf wel weer een keer droog wordt. En soms kun je iets wel veranderen maar zie je het niet. Je zit vast in je weerstand en de situatie blijft bestaan.

 

Zoek het kind in jezelf!

Een manier om beweging in een schijnbaar onveranderlijke situatie te brengen is het licht te maken. Zoek het kind in jezelf op en behandel de situatie met luchtigheid. Erger je je aan iemand omdat zij altijd zo hard praat en vragen of het zachter kan helpt niet? Wat zou je doen als je een kind was en in een impuls mag reageren? Handen voor je oren? Terug schreeuwen? Waarom zou je het niet doen? Wat maakt het uit dat ‘men’ zegt dat je je niet zo moet gedragen. Het is jouw leven, jij bepaalt!

Zo kun je voor alle situaties waarin je weerstand voelt, die je frustreren of boos maken kijken hoe je deze vanuit meer luchtigheid kunt benaderen. En je zult zien: als jij er lucht inbrengt, dan kan de ander ook anders reageren. Mensen reageren altijd op elkaar, dus zodra jij je reactie wijzigt, zal de ander daarop reageren. Wie weet wat er gebeurt? Laat je verrassen!

Ik ben heel benieuwd wat dit blog bij je losmaakt. Voel je weerstand? Of juist niet, ben je geïnspireerd? Laat het me weten in de reacties hieronder. Mij heeft dit blog in ieder geval geïnspireerd om nog meer spelen in mijn leven toe te gaan laten 🙂

 

Ik nodig je uit 5 minuten te spelen en je ervaring hieronder te delen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.